Składniki – 2 porcje:
Kasza jęczmienna pęczak – 200g
Marchewka – 1/3 sztuki + 1 cała sztuka
Cebula – 1/3 sztuki
Seler naciowy – ½ łodygi
Wywar grzybowy: 1 marchewka, 1
cebula, 2 łodygi selera naciowego, 1 szklanka suszonych grzybów + 2 szklanki
wody
Wino białe wytrawne – 150ml
Masło – 1 łyżka
Ser korycińskim – 100g
Oliwa do smażenia
Sól, pieprz
Wykonanie:
Gotujemy wywar z suszonych
grzybów i warzyw.
W między czasie drobno siekamy
1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej
oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę marchewkę i smażymy przez
3 minuty. Następnie dodajemy kaszę i prażymy.
Pęczak rozkładamy równomiernie na
patelni i zalewamy winem. Gdy wino odparuje dodajemy do koszy wywar i sprawdzamy
czy wywar dokładnie zakrywa kaszę i pozostawiamy do gotowania, nie mieszając w
trakcie.
Pęczak przykrywamy pokrywką i
pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął całą wodę. Całość delikatnie
mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz