W sobotę 5 listopada miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Karola Okrasę, a organizowanych przez sklep Lidl.
Tematem warsztatów była kuchnia polska i były one połączone z prezentacją nowej książki Kuchnia Polska wg Karola Okras, którą można zdobyć zbierając naklejki za zakupy w sklepach Lidl.
W czasie warsztatów poznałam tajniki wędzenia, wiele ciekawych historii na temat kuchni polskiej, a także spróbowałam pysznych polskich tatarów, wędlin i innych smakowitych dań, które nawiązują do historii kuchni polskiej.
Karol Okrasa przygotowałam dla uczestników warsztatów pyszną, wędzoną pierś z kaczki podaną z wędzonym sosem czekoladowym i polędwicę wołową z salsą paprykową.
Uczestnicy warsztatów przygotowywali tatary: wołowy, z jelenia, z sandacza, ze śledzia i z łososia.
Wszystkie pyszne, wędzone i zaskakujące w smaku.
Dodatkowo podano zupę grzybową z białymi warzywami ugotowaną na wywarze z kwasu z kapusty i placuszki ziemniaczane przygotowane z ugotowanych ziemniaków.
Ogromnym zaskoczeniem smakowym była wędzona śmietana, która idealnie komponowała się z tatarem z sandacza.
Wszystkie przepisy są dostępne w nowej książce - Kuchnia Polska wg Karola Okrasy.
Książka jest pełna ciekawych przepisów, które na pewno przydadzą się przed świętami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz