Barszcz grzybowy na zakwasie
Składniki:
Grzyby suszone – 1 szklanka
Zakwas żytni – 150g
Włoszczyzna – 1 pęczek
Cebula – 1 sztuka
Masło – 1 łyżeczka
Śmietana 12% - 50g
Czosnek – 2 ząbki
Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
Wykonanie:
Wykonanie zupy należy rozpocząć od przygotowania zakwasu. Do
gotowego zakwasy żytniego (przepis tutaj) należy dodać 2 ząbki czosnku, 2
liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Zakwas odstawić w ciepłe
miejsce na minimum 12 godzin.
Po tym czasie można przystąpić do gotowania zupy. Grzyby
namoczyć przez nocy, a następnie dokładnie opłukać z piasku.
Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim cebulkę i
grzyby. Włoszczyznę obrać i pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć włoszczyznę i
podsmażone grzyby, dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i całość zalać
wodą. Gotować na małym ogniu przez 2-3 godziny, pilnując aby nie ubyło zbyt
dużo wody.
Gdy wywar jest już gotowy, można go przelać przez sito i
dodać do niego zakwas. Należy pamiętać, aby gotować zupę na małym ogniu,
regularnie mieszając, aby mąka nie przywarła do dna garnka. Po pewnym czasie
zupę należy zabielić śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać z uszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz