Żółte curry z kurczakiem i dynią
Składniki:
Pierś z kurczaka – 500g
Puree z dyni – 200g
Mleko kokosowe – 1 puszka
Sos rybny – 2 łyżki
Sos sriracha – 2 łyżeczki
Żółta pasta curry – 2 łyżki do zamarynowania kurczaka i 2 do
sosu
Czosnek – 2 ząbki
Imbir – 1cm kawałek
Liście limonki kaffir – 4 sztuki
Orzechy nerkowce – ½ szklanki
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w paście curry
na kilka godzin.
Następnie drobno pokroić czosnek i imbir i podsmażyć razem z
piersią z kurczaka na oleju (np. z orzechów ziemnych). Do kurczaka dodać liście
limonki i całość smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie mięso zalać mlekiem
kokosowym wymieszanym z puree z dyni i dodać pastę curry. Dusić przez około 10-15
minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania do sosu dodać sos rybny i sos
sriracha. Doprawić do smaku.
Gotowy sos wymieszać z uprażonymi orzechami nerkowca i posypać świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz