Karp w sosie grzybowym z kluseczkami
Składniki – karp:
Karp – 500g
Sól, pieprz
Sok z cytryny
Olej rzepakowy do smażenia
Składniki – sos grzybowy:
Grzyby np. prawdziwki lub borowiki – 1 szklanka
Śmietana – 2 łyżki
Czosnek – 1 ząbek
Sól, pieprz
Składniki – kluseczki:
Ziemniaki – 6 sztuk
Mąka ziemniaczana – zgodnie z proporcjami
Masło – 1 łyżeczka
Wykonanie – sos grzybowy:
Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem
czosnku. Dodajemy do nich śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami wody i całość
mieszamy. Sos redukujemy i doprawiamy do smaku.
Wykonanie – kluseczki:
Ziemniaki gotujemy do miękkości a następnie przeciskamy
przez praskę do ziemniaków (2-3 razy). Ziemniaki mieszamy z masłem, układamy w
miseczce (równo) i dzielimy na 4 części. W miejsce jednej części dodajemy mąkę
ziemniaczaną i całość mieszamy. Z ciasta formujemy małe kluseczki i gotujemy w
osolonej wodzie.
Wykonanie:
Karpia dokładnie myjemy i usuwamy łuski. Porcjujemy na
mniejsze kawałki i usuwamy ości. Następnie nacieramy solą i pieprzem.
Pozostawiamy na noc w lodówce.
Karpia smażymy na oleju zaczynając od strony skóry i
delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie odwracamy na drugą stronę i
smażymy jeszcze chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz