Stollen
Składniki:
Mąka pszenna – 500g
Cukier – 80g
Drożdże – 20g
Sól – szczypta
Masło – 150g
Mleko – 200g
Ekstrakt waniliowy
Migdały – 50g
Rodzynki – 50g
Starta skórka z 1 pomarańczy
Marcepan – 200g
Jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Mleko delikatnie podgrzać i rozpuścić w nim drożdże razem z
cukrem i solą. Roztopić masło.
Gdy zaczyn drożdżowy będzie gotowy, wymieszać go z mąką,
esencją waniliową i roztopionym masłem (nie może być za gorące).
Ciasto zagnieść tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki.
Następnie dodać do ciasta rodzynki (można je wcześniej namoczyć w alkoholu),
posiekane migdały i skórkę startą z pomarańczy. Ciasto dokładnie wymieszać i
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i na środku ułożyć marcepan
uformowany w wałek. Ciasto zawinąć jak roladę i posmarować jajkiem. Piec przez
40 minut (w razie potrzeby dłużej) w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz