Bułeczki cynamonowe Kanelbullar
Składniki – ciasto drożdżowe:
Drożdże – 40g
Mleko – 250 ml
Cukier – 150g
Mąka pszenna – 500g
Jajka – 1 sztuka
Masło – 100g
Szczypta soli
Składniki – nadzienie:
Masło – 50g
Cynamon – 2-3 łyżeczki
Mielony kardamon – 1 łyżeczka
Cukier trzcinowy – 4 łyżki
Jajka – 1 sztuka
Mleko – 1 łyżka
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z 1 łyżeczką cukru.
W misce wymieszać mąkę, sól, cukier, jajko i roztopione
masło. Następnie dodać mleko z drożdżami i wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie „odchodziło
od ręki” należy odstawić je w ciepłe miejsce na pół godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w
formie prostokąta. Powierzchnię ciasta posmarować roztopionym masłem
wymieszanym z cukrem, przyprawami, jajkiem i mlekiem (pozostawić trochę do
posmarowania wierzchu bułeczek).
Ciasto zawinąć w roladę, a następnie pokroić w plastry 1,5
cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
Wierzch bułeczek posmarować pozostałym masłem z przyprawami.
Bułeczki odstawić na pół godziny, a następnie piec przez 15-20 minut (do
suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz