Dorada pieczona w soli
Składniki – 2 sztuki:
Dorada – 2 sztuki
Sól gruboziarnista – 1 kg
Czosnek – 5 ząbków
Cytryna – kilka plasterków
Świeży tymianek – kilka gałązek
Wykonanie:
Rybę dokładnie oczyścić z łusek i wypatroszyć. Następnie po
bokach zrobić nacięcia do których włożyć kilka plasterków czosnku.
Do środka ryby włożyć pozostały czosnek, tymianek i plastry
cytryny.
Żaroodporną formę do pieczenia wysypać solą na grubość 2-3
cm, na niej położyć rybę i przysypać resztą soli. Sól można skropić kilkoma
łyżeczkami wody i dokładnie docisnąć do ryby.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i piec w nim ryby przez
20-25 minut (w zależności od wielkości ryby).
Gdy ryby będą gotowe, rozbić ostrożnie solną skorupę, zdjąć
skórę ryb i podawać.
Moja propozycja na dodatki do ryby to sos jogurtowo-czosnkowy z koperkiem, frytki z batatów i ulubiona tahini z siemienia lnianego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz