Pstrąg gotowany w „sous vide” z plackiem z cukinii, karmelizowanym
porem i sosem maślanym buerre blanc
Składniki – pstrągi:
Pstrąg – 2 sztuki
Szpinak – 2 szklanki
Czosnek – 1 ząbek
Sól, pieprz
Składniki - sos maślany:
Ocet winny – 75 ml
Białe wino wytrawne – 75 ml
Szalotka – 1 sztuka
Masło – 225 g
Sól i pieprz
Składniki - placki z cukinii:
Cukinia – 1 sztuka
Jajko – 1 sztuka
Natka pietruszki – ½ pęczka
Czosnek – 1 ząbek
Mąka – 2-3 łyżki
Sól, pieprz
Składniki – karmelizowane pory:
Młody por – 2 sztuki
Cukier – 4 łyżki
Wykonanie – pstrąg:
Szpinak umyć i osuszyć. Następnie podsmażyć go na oliwie z
posiekanym czosnkiem do momentu, aż odparuje z niego cała woda.
Pstrągi umyć i wyfiletować. Filety z pstrąga przekroić na
pół, posypać solą i pieprzem od strony mięsa, a od strony skóry posmarować
oliwą z oliwek. Na jednym płacie ułożyć przestudzony szpinak, a następnie
przykryć go drugim płatem. Takie pstrągi zawinąć bardzo szczelnie folią
spożywczą, usuwamy z niej powietrze i odstawić na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie zagotowujemy w garnku wodę. Do gotującej się
wody dodajemy zawinięte w folię pstrągi i odstawiamy z ognia na 8-9 minut.
Po tym czasie pstrągi są już gotowe do wyjęcia z foli i
podania.
Wykonanie – sos maślany:
W garnku zagotować ocet, wino i drobno posiekaną szalotkę.
Sos zredukować, a następnie przecedzić przez sitko. Sos zdjąć z ognia i dodawać
do niego powoli masło, cały czas mieszając. Sos doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Wykonanie – placki z cukinii:
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a
następnie posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie cukinię odcisnąć z
nadmiaru wody i wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki,
jajkiem i mąką.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć placki na złoty
kolor.
Wykonanie – karmelizowane pory:
Na patelni roztopić cukier i dodać do karmelu połówki
oczyszczonych porów. Smażyć przez 2 minuty mieszając.
Pstrągi podawać z plackami z cukinii, karmelizowanymi porami
i polane sosem maślanym. Danie udekorować plastrami buraka i kalarepy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz