Pierogi dim-sum z kurczakiem i warzywami
Składniki – ciasto:
Mąką pszenna – 400g
Woda – 250g
Sól
Składniki - farsz:
Pierś z kurczaka – 1 sztuka
Mieszanka warzyw chińskich – 200g
Imbir – kawałek 3cm
Papryczka chili – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Sos sojowy – 3 łyżki
Sos rybny – 1 łyżka
Świeża kolendra – 4 łyżki
posiekanej
Skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka
Wykonanie – ciasto:
Mąkę zalać bardzo gorącą wodą i wyrobić ciast z dodatkiem
soli. W razie potrzebny podsypać delikatnie mąką.
Ciasto można również przygotować z dodatkiem mąki żytniej.
Wykonanie – farsz:
Pierś z kurczaka drobno posiekać lub zmiksować w blenderze
razem z czosnkiem, papryczką chili, imbirem i warzywami. Wymieszać z posiekaną
kolendrą, sosem sojowym, rybnym i skrobią.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Gdy będzie się przyklejać,
delikatnie podsypać je mąką.
Z ciasta wykroić kółka, na które nałożyć kuleczkę farszu i
zawinąć.
Gotowe pierogi gotować przez 20-25 minut (w zależności od
ich wielkości) w specjalnym bambusowym naczyniu do gotowania na parze lub w
zwykłym garnku/naczyniu do gotowania na parze wyłożonym pergaminem (z małymi
dziurkami).
Pierożki można podawać z sosem sojowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz