wtorek, 28 lutego 2017

Chińskie pierogi dim-sum z kurczakiem i warzywami



Pierogi dim-sum z kurczakiem i warzywami


Składniki – ciasto:

Mąką pszenna – 400g
Woda – 250g
Sól

Składniki - farsz:

Pierś z kurczaka – 1 sztuka
Mieszanka warzyw chińskich – 200g
Imbir – kawałek 3cm
Papryczka chili – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Sos sojowy – 3 łyżki
Sos rybny – 1 łyżka                 
Świeża kolendra – 4 łyżki posiekanej
Skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka

Wykonanie – ciasto:

Mąkę zalać bardzo gorącą wodą i wyrobić ciast z dodatkiem soli. W razie potrzebny podsypać delikatnie mąką.
Ciasto można również przygotować z dodatkiem mąki żytniej. 
 
Wykonanie – farsz:

Pierś z kurczaka drobno posiekać lub zmiksować w blenderze razem z czosnkiem, papryczką chili, imbirem i warzywami. Wymieszać z posiekaną kolendrą, sosem sojowym, rybnym i skrobią.

Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Gdy będzie się przyklejać, delikatnie podsypać je mąką.
Z ciasta wykroić kółka, na które nałożyć kuleczkę farszu i zawinąć.
Gotowe pierogi gotować przez 20-25 minut (w zależności od ich wielkości) w specjalnym bambusowym naczyniu do gotowania na parze lub w zwykłym garnku/naczyniu do gotowania na parze wyłożonym pergaminem (z małymi dziurkami).
Pierożki można podawać z sosem sojowym.