wtorek, 18 kwietnia 2017

Ciasto bananowe bez mąki, cukru i tłuszczu

Ciasto bananowe


Składniki:

Banany - 3 sztuki
Jajko - 1 sztuka
Białko jaja - 2 sztuki
Płatki owsiane - 120g
Wiórki kokosowe - 120g
Jogurt naturalny - 150g
Orzechy włoskie - 100g
Pestki dyni - 50g
Miód - 1/2 szklanki
Cynamon - 2 łyżeczki
Imbir suszony - 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki

Wykonanie:
 
Płatki owsiane zmiksować z połową wiórek kokosowych. Wymieszać z imbirem, cynamonem i sodą oczyszczoną.
Banany zmiksować na puree z jajkiem, jogurtem i miodem. Następnie ubić na sztywno pianę z białek wymieszać delikatnie z mokrymi i suchymi składnikami. Na koniec dodać do ciasta posiekane orzechy, pestki dyni i wiórki kokosowe.
Całość wymieszać i przełożyć do foremki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Ciasto piec przez 40 minut w 180 stopniach.