Mazurek wielkanocny z masą kajmakowo-malinową
Z podanych proporcji wychodzą 3 ciasta w kształcie jajka
wielkanocnego
Składniki – ciasto:
Mąka – 250g
Masło – 150g
Cukier puder – 80g
Żółtko – 2 sztuki
Sól – szczypta
Składniki – masa kajmakowo-malinowa:
Mleko skondensowane w puszce – 1 puszka
Dżem malinowy – 200g
Dodatkowo: suszone owoce (np. rodzynki), kandyzowana skórka
z pomarańczy, orzechy, migdały, wiórki kokosowe.
Wykonanie – ciasto:
Miękkie masło połączyć z cukrem, mąką, solą i żółtkami, a
następnie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto
i wykroić z niego formę w kształcie jajka wielkanocnego.
Piec przez 25 minut w 180 stopniach.
Wykonanie – masa kajmakowo-malinowa:
Mleko w puszce umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować
przez 2 godziny na średnim ogniu. Należy pilnować, aby puszka cały czas była
przykryta wodą.
Po 2 godzinach wyjąć przełożyć gotować masę z puszki do
miski i wymieszać z dżemem malinowym.
Przygotowaną masą posmarować upieczone spody ciasta i
udekorować dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz