środa, 12 kwietnia 2017

Mazurek wielkanocny z masą kajmakowo-malinową

Mazurek wielkanocny z masą kajmakowo-malinową 


Z podanych proporcji wychodzą 3 ciasta w kształcie jajka wielkanocnego

Składniki – ciasto:

Mąka – 250g
Masło – 150g
Cukier puder – 80g
Żółtko – 2 sztuki
Sól – szczypta

Składniki – masa kajmakowo-malinowa:

Mleko skondensowane w puszce – 1 puszka
Dżem malinowy – 200g
Dodatkowo: suszone owoce (np. rodzynki), kandyzowana skórka z pomarańczy, orzechy, migdały, wiórki kokosowe.

Wykonanie – ciasto:

Miękkie masło połączyć z cukrem, mąką, solą i żółtkami, a następnie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykroić z niego formę w kształcie jajka wielkanocnego.
Piec przez 25 minut w 180 stopniach.

Wykonanie – masa kajmakowo-malinowa:

Mleko w puszce umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować przez 2 godziny na średnim ogniu. Należy pilnować, aby puszka cały czas była przykryta wodą.
Po 2 godzinach wyjąć przełożyć gotować masę z puszki do miski i wymieszać z dżemem malinowym.
Przygotowaną masą posmarować upieczone spody ciasta i udekorować dodatkami.