wtorek, 20 grudnia 2016

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną



Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną


Składniki – ciasto na pierogi:

1 kg mąki pszennej
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Ciepła woda

Składniki - farsz:

Kapusta kiszona – 1kg
Suszone grzyby – 2 szklanki
Cebula – 1 sztuka
Kasza gryczana ugotowana – 1 szklanka
Sól, pieprz


Wykonanie – ciasto:

Mąkę przesiać do naczynia i wymieszać z żółtkami, oliwą i solą. Stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne.

Wykonanie – farsz:

Grzyby namoczyć w wodzie przez 5-6h (najlepiej na noc). Kapustę zalać wodą, dodać grzyby i gotować przez 1 godzinę. Do kapusty można dolać wodę z suszonych grzybów. Gdy kapusta będzie miękką, należy odcisnąć ją z nadmiaru wody.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Kapustę z grzybami posiekać bardzo drobno i wymieszać z cebulką i ugotowaną kaszą. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.


Wykonanie – pierogi:

Ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich rozwałkować i wyciąć kółka, na które następnie należy nałożyć farsz i dokładnie skleić.
Pierogi gotować w osolonej wodzie i podawać prosto z wody lub podsmażone na oleju rzepakowym.