Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną
Składniki – ciasto na pierogi:
1 kg mąki pszennej
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Ciepła woda
Składniki - farsz:
Kapusta kiszona – 1kg
Suszone grzyby – 2 szklanki
Cebula – 1 sztuka
Kasza gryczana ugotowana – 1 szklanka
Sól, pieprz
Wykonanie – ciasto:
Mąkę przesiać do naczynia i wymieszać z żółtkami, oliwą i
solą. Stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne.
Wykonanie – farsz:
Grzyby namoczyć w wodzie przez 5-6h (najlepiej na noc).
Kapustę zalać wodą, dodać grzyby i gotować przez 1 godzinę. Do kapusty można
dolać wodę z suszonych grzybów. Gdy kapusta będzie miękką, należy odcisnąć ją z
nadmiaru wody.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Kapustę z
grzybami posiekać bardzo drobno i wymieszać z cebulką i ugotowaną kaszą. Całość
doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wykonanie – pierogi:
Ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich rozwałkować i
wyciąć kółka, na które następnie należy nałożyć farsz i dokładnie skleić.
Pierogi gotować w osolonej wodzie i podawać prosto z wody
lub podsmażone na oleju rzepakowym.
Ile żółtek do ciasta, bo nie ma w składnikach podanych.
OdpowiedzUsuń