poniedziałek, 19 grudnia 2016

Drożdżowa choinka z makiem



Drożdżowa choinka z makiem


2 sztuki
Składniki – ciasto:

Mąka pszenna – 250g
Żółtko – 2 sztuki
Mleko – 120 ml
Masło – 40g
Cukier – 1 łyżka
Drożdże – 20g
Sól – szczypta


Składniki – masa makowa:

Mak – 250g
Miód – ½ szklanki
Mleko – 1 szklanka
Orzechy włoskie – ½ szklanki
Rodzynki – ½ szklanki
Żurawina – ½ szklanki
Czekolada gorzka – 50g

+ jajko do posmarowania

Wykonanie – ciasto:

Mleko delikatnie podgrzać, a następnie rozpuścić w nim drożdże i cukier. Gdy powstanie zaczyn dodać go do mąki razem z żółtkami i roztopionym masłem. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki lub łopatek robota kuchennego. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.

Wykonanie – masa makowa:

Mleko zagotować i dodać do niego mak. Gotować przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie odsączyć mak z nadmiaru mleka i zmielić w maszynce na bardzo drobnych oczkach.
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut, a następnie dodać do zmielonego maku razem z żurawiną i posiekanymi orzechami. Masę makową wymieszać z miodem i roztopioną czekoladą. Całość wymieszać i podzielić na dwie porcje.

Wykonanie – choinka:

Ciasto drożdżowe podzielić na dwie porcje i każdą z nich rozwałkować w kształcie prostokąta.
Na cieście wyłożyć masę makową i rozsmarować.
Ciasto zawinąć jak roladę, a brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Ciasto pokroić na plastry grubości 1,5 cm i układać na papierze do pieczenia w kształcie choinki.
Gotową choinkę odstawić na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie piec przez 30-40 minut w 175 stopniach.

Choinkę polać lukrem.