Drożdżowa choinka z makiem
2 sztuki
Składniki – ciasto:
Mąka pszenna – 250g
Żółtko – 2 sztuki
Mleko – 120 ml
Masło – 40g
Cukier – 1 łyżka
Drożdże – 20g
Sól – szczypta
Składniki – masa makowa:
Mak – 250g
Miód – ½ szklanki
Mleko – 1 szklanka
Orzechy włoskie – ½ szklanki
Rodzynki – ½ szklanki
Żurawina – ½ szklanki
Czekolada gorzka – 50g
+ jajko do posmarowania
Wykonanie – ciasto:
Mleko delikatnie podgrzać, a następnie rozpuścić w nim
drożdże i cukier. Gdy powstanie zaczyn dodać go do mąki razem z żółtkami i
roztopionym masłem. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki lub
łopatek robota kuchennego. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 2
godziny do wyrośnięcia.
Wykonanie – masa makowa:
Mleko zagotować i dodać do niego mak. Gotować przez 10 minut
na małym ogniu. Po tym czasie odsączyć mak z nadmiaru mleka i zmielić w
maszynce na bardzo drobnych oczkach.
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut, a następnie
dodać do zmielonego maku razem z żurawiną i posiekanymi orzechami. Masę makową wymieszać
z miodem i roztopioną czekoladą. Całość wymieszać i podzielić na dwie porcje.
Wykonanie – choinka:
Ciasto drożdżowe podzielić na dwie porcje i każdą z nich
rozwałkować w kształcie prostokąta.
Na cieście wyłożyć masę makową i rozsmarować.
Ciasto zawinąć jak roladę, a brzegi posmarować rozkłóconym
jajkiem. Ciasto pokroić na plastry grubości 1,5 cm i układać na papierze do
pieczenia w kształcie choinki.
Gotową choinkę odstawić na pół godziny do wyrośnięcia, a
następnie piec przez 30-40 minut w 175 stopniach.
Choinkę polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz