Szarlotka w kokilkach
Składniki – ciasto:
Mąka pszenna – 200g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier puder – 50g
Masło – 100g + do posmarowania formy
Żółtko jaja 1 sztuka
Sól – szczypta
Jabłka – 1 kg
Sok z 1 cytryny
Kasza manna – 1 łyżeczka
Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do
pieczenia i solą. Następnie dodać zimne masło i żółtko jaja. Ciasto szybko
zagnieść i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jabłka
skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut, aby puściły sok. Następnie
dokładnie odcisnąć sok z jabłek. Po 2 godzinach ciasto podzielić na 2 części. Kokilki
posmarować masłem, opruszyć mąką i wyłożyć ciastem. Ciasto wstawić do
piekarnika na 10 minut i piec w 180 stopniach.
Po tym czasie, podpieczone ciasto delikatnie podsypać kaszą
manną i wyłożyć na nie jabłka, a następnie przykryć pozostałym ciastem (można
je zetrzeć na tarce lub poukładać w inny sposób).
Ciasto piec w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz