Sałatka brokułowa z jajkiem
Składniki:
Brokuły – 1 sztuka
Papryka czerwona – 1 sztuka
Jajka – 4 sztuki
Jogurt naturalny gęsty – 4-5 łyżek
Czosnek – 2 ząbki
Płatki migdałów – 4 łyżki
Sól, pieprz
Oliwa
Wykonanie:
Brokuły podzielić na różyczki i zblanszować w osolonej
wodzie. Paprykę umyć, pokroić w kostkę i skropić delikatnie oliwą a następnie
piec przez 40 minut w 180 stopniach. W między czasie ugotować jajka na twardo.W
naczyniu ułożyć zblanszowane (ale miękkie) różyczki brokuła, upieczoną paprykę
i jajka pokrojone w ćwiartki. Całość posypać solą i pieprzem. Jogurt wymieszać
z drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Polać nim sałatkę i posypać
wszystko prażonymi płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz