wtorek, 14 marca 2017

Sałatka brokułowa z jajkiem


Sałatka brokułowa z jajkiem



Składniki:

Brokuły – 1 sztuka
Papryka czerwona – 1 sztuka
Jajka – 4 sztuki
Jogurt naturalny gęsty – 4-5 łyżek
Czosnek – 2 ząbki
Płatki migdałów – 4 łyżki
Sól, pieprz
Oliwa

Wykonanie:

Brokuły podzielić na różyczki i zblanszować w osolonej wodzie. Paprykę umyć, pokroić w kostkę i skropić delikatnie oliwą a następnie piec przez 40 minut w 180 stopniach. W między czasie ugotować jajka na twardo.W naczyniu ułożyć zblanszowane (ale miękkie) różyczki brokuła, upieczoną paprykę i jajka pokrojone w ćwiartki. Całość posypać solą i pieprzem. Jogurt wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Polać nim sałatkę i posypać wszystko prażonymi płatkami migdałów.