Mazurek z kokosem i konfiturą z płatków róży
Składniki – ciasto kruche:
Mąka – 175g
Cukier puder – 25g
Masło – 100g
Śmietana 18% - 1 łyżka
Żółtko – 1 sztuka
Składniki – kruszonka kokosowa:
Mąka – 50g
Masło – 50g
Cukier drobny kryształ – 50g
Wiórki kokosowe – 50g
Dodatkowo:
Konfitura z płatków róży
Dżem z czarnej porzeczki - 4 łyżki
Skórka z 1 cytryny
Wykonanie – ciasto kruche:
Mąkę wymieszać z cukrem, śmietaną i żółtkiem. Do ciasta
dodać zimne masło i ciasto zagnieść.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na blasze i podpiec przez
15 minut.
Podpieczone ciasto posmarować konfiturą z płatków róży
wymieszaną z dżemem z czarnej porzeczki i startą skórką z 1 cytryny.
Wykonanie – kruszonka kokosowa:
Masło wymieszać z cukrem i mąką aż powstanie kruszonka. Do
kruszonki dodać wiórki kokosowe i przesypać na ciasto.
Ciasto piec przez kolejne 30 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz