niedziela, 26 marca 2017

Mazurek z kokosem i konfiturą z płatków róży



Mazurek z kokosem i konfiturą z płatków róży


Składniki – ciasto kruche:

Mąka – 175g
Cukier puder – 25g
Masło – 100g
Śmietana 18% - 1 łyżka
Żółtko – 1 sztuka

Składniki – kruszonka kokosowa:

Mąka – 50g
Masło – 50g
Cukier drobny kryształ – 50g
Wiórki kokosowe – 50g

Dodatkowo:

Konfitura z płatków róży
Dżem z czarnej porzeczki - 4 łyżki
Skórka z 1 cytryny

Wykonanie – ciasto kruche:

Mąkę wymieszać z cukrem, śmietaną i żółtkiem. Do ciasta dodać zimne masło i ciasto zagnieść.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na blasze i podpiec przez 15 minut.
Podpieczone ciasto posmarować konfiturą z płatków róży wymieszaną z dżemem z czarnej porzeczki i startą skórką z 1 cytryny.

Wykonanie – kruszonka kokosowa:

Masło wymieszać z cukrem i mąką aż powstanie kruszonka. Do kruszonki dodać wiórki kokosowe i przesypać na ciasto.
Ciasto piec przez kolejne 30 minut w 180 stopniach.