Żurek wielkanocny na zakwasie z kiszonej kapusty
Składniki:
Zakwas na żur
Wędzone żeberko -
kawałek 5cm
Włoszczyzna – 1 pęczek
Sok z kiszonej kapusty – 1 szklanka
Kiełbasa wiejska – 200g
Jajka – 8-10 sztuk
Woda – 1-2 szklanki
Czosnek – 2 ząbki
Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek
(opcjonalnie)
Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę i ugotować z niej wywar
na wędzonym żeberku przez około 2-3h. Gdy wywar będzie już gotowy, wyjąć z
niego włoszczyznę i dodać do niego
zakwas na żur i pokrojoną kiełbasę. Gotować przez 1-2 h na małym ogniu, często
mieszając (mąka z zakwasu przywiera do dna garna i się przypala). Pod koniec
gotowania dodać do żuru sok z kiszonej kapusty i pokrojone w kostkę jajka (4
sztuki), ugotowaną marchewkę (opcjonalnie) i drobno posiekany czosnek.
Całość doprawić do smaku.
Żurek podawać z jajkami np. w upieczonych chlebkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz