niedziela, 26 marca 2017

Żurek wielkanocny na zakwasie z kiszonej kapusty



Żurek wielkanocny na zakwasie z kiszonej kapusty

Składniki:

Zakwas na żur
Wędzone żeberko  - kawałek 5cm
Włoszczyzna – 1 pęczek
Sok z kiszonej kapusty – 1 szklanka
Kiełbasa wiejska – 200g
Jajka – 8-10 sztuk
Woda – 1-2 szklanki
Czosnek – 2 ząbki
Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek (opcjonalnie)

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę i ugotować z niej wywar na wędzonym żeberku przez około 2-3h. Gdy wywar będzie już gotowy, wyjąć z niego włoszczyznę i  dodać do niego zakwas na żur i pokrojoną kiełbasę. Gotować przez 1-2 h na małym ogniu, często mieszając (mąka z zakwasu przywiera do dna garna i się przypala). Pod koniec gotowania dodać do żuru sok z kiszonej kapusty i pokrojone w kostkę jajka (4 sztuki), ugotowaną marchewkę (opcjonalnie) i drobno posiekany czosnek.
Całość doprawić do smaku.

Żurek podawać z jajkami np. w upieczonych chlebkach.