Sałatka z kaszy jaglanej
i buraków
Składniki:
Kasza jaglana – 1 szklanka
Buraki – 2 sztuki
Marchewka – 1 sztuka
Groszek zielony – 1 szklanka
Pomidory – 2 sztuki
Natka pietruszki – 2 łyżki
Olej z orzechów włoskich – 1 łyżka
Sól, pieprz, czosnek
Wykonanie:
Kaszę dokładnie przepłukać gorącą wodą i ugotować w lekko
osolonej wodzie w proporcjach: 1 szklanka kaszy – 2 szklanki wody. Buraki
zawinąć w folię i upiec w 180 stopniach przez 45 minut.
Do ugotowanej kaszy dodać ugotowany zielony groszek (może być mrożony), pokrojone w kostkę buraki, marchewkę i pomidora. Całość wymieszać z olejem z orzechów włoskich, natką pietruszki i przyprawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz