poniedziałek, 13 lutego 2017

Sałatka z buraków z kaparami i parmezanem




Sałatka z buraków z kaparami


Składniki:

Buraki – 2 sztuki
Rukola – garść
Kapary z nasionami – kilka sztuk
Parmezan – kilka plasterków

Sos do pieczenia buraków:

Ocet balsamiczny – 2 łyżki
Oliwa – 1 łyżka
Miód – 2 łyżki

Sos do sałatki:

Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Miód – 1 łyżka
Sok z ½ cytryny
Ocet balsamiczny – 1 łyżka


Wykonanie:


Buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Następnie marynujemy oliwie, miodzie i occie balsamicznym i pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę.

Gdy buraki będą już miękkie i wystygną, układamy je na talerzu. Posypujemy rukolą, kaparami, i plastrami parmezanu. Całość polewamy sosem przygotowanym z wymieszanych: oliwy z oliwek, octu balsamicznego, miodu i soku z cytryny.