niedziela, 19 lutego 2017

Pączki


Pączki


Składniki – 24 sztuki:

Mąka – ½ kg
Mleko 2% - 1 szklanka
Drożdże – 75g
Cukier – 40g do ciasta + 10g na zaczyn
4 żółtka jaja
Szczypta soli
3 łyżki masła
Cukier waniliowy – 1 opakowanie lub 1 laska wanili
1 kieliszek spirytusu
1 słoiczek konfitury z płatków róży
Olej do smażenia (1-2l)
½ ziemniaka
Cukier puder do posypania pączków

Wykonanie:

Mleko zagrzać delikatnie (około 30 stopni) i rozpuścić w nim drożdże i cukier.
Mikserem utrzeć żółtka z cukrem i masłem. Następnie przesiać mąkę i dodać gotowy zaczyn z drożdży. Dodać cukier waniliowy, szczyptę soli i spirytus. Ciasto zagniatać przy użyciu miksera lub ręcznie, do czasu, aż będzie „odchodziło od ręki”. Przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 1cm i wycinać kółka za pomocą szklanki.
Gotowe kółka przykryć ręcznikiem i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie na każde kółko położyć łyżeczkę konfitury i zagnieść w kólkę.
Drugą opcją jest nadziewanie pączków dopiero po usmażeniu. Wtedy wyrośnięte kółka wrzucamy na gorący olej, smażymy i następnie nadziewamy.
W wysokim garnku rozgrzać olej. Ziemniaka obrać i przekroić na pół.
Przy pomocy ziemniaka sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany i gotowy do smażenia pączków. Jeśli tak, wrzucamy pączki na gorący olej i smażymy z każdej strony na kolor brązowy.
Po usmażeniu odsączyć pączki na ręczniku papierowym (najlepiej 2-3 razy zmienić ręcznik w trakcie odsączania), a gotowe i przestudzone pączki posypać cukrem pudrem.





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz