czwartek, 15 grudnia 2016

Karp smażony podany z kapustą kiszoną



Karp smażony podany z kapustą kiszoną

Składniki – 4 porcje:

Karp – 1kg
Kapusta kiszona – 250g
Suszone grzyby – 10 sztuk
Śliwka suszona – 4 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Olej – 2 łyżki + do smażenia karpia
Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
Sok z ½ cytryny
Mąka
Pestki dyni

Wykonanie:

Grzyby zalać wodą i namoczyć przez 3-4 godziny. Po tym czasie gotować je przez 30 minut z liściem laurowym i zielem angielskim.
Kapustę kiszoną posiekać i podsmażyć na oleju z drobno pokrojoną cebulką. Do kapusty dodać pokrojone grzyby i zalać całość wywarem z ugotowanych grzybów.
Gotować na małym ogniu mieszając. Pod koniec gotowania dodać pokrojone suszone śliwki
i gotować jeszcze przez 10 minut.
Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Karpia oczyścić, posolić i popieprzyć. Następnie obtoczyć w mące smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Posypać prażonymi pestkami dyni.

Karpia podawać z kapustą.