poniedziałek, 12 grudnia 2016

Makowiec na kruchym spodzie



Makowiec 



Składniki – kruche ciasto:

Mąka pszenna – 300g
Masło – 200g
Cukier puder – 50g
Żółtka jaja – 2 sztuki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka

Składniki – masa makowa:

Mak mielony – 200g
Mleko – 500 ml
Rodzynki – 4 łyżki
Orzechy włoskie – ½ szklanki
Płatki migdałów – 4 łyżki
Miód – 5-6 łyżek
Białko jaja – 2 sztuki
Mąka pszenna – 2 łyżki
Szczypta soli


Wykonanie – masa makowa:

Mleko zagotować i dodać do niego mak. Całość wymieszać, a następnie dokładnie odcisnąć na sicie wyłożonym gazą. Do maku dodać posiekane orzechy, płatki migdałów i rodzynki. Całość posłodzić miodem i ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru.
Do masy makowej dodać mąkę i pianę z białek. Dokładnie i delikatnie wymieszać.

Wykonanie – ciasto kruche:

Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką i uformować kulkę ciasta. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części.
Jedną z nich rozwałkować i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście zrobić małe dziurki widelcem i piec przez 20 minut.
Po tym czasie na ciasto wyłożyć masę makową i zetrzeć na górę resztę ciasta.
Piec przez 45-50 minut w 180 stopniach.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.