wtorek, 6 grudnia 2016

Piernik staropolski przepisu Pawła Małeckiego



Piernik staropolski


Składniki – ciasto:

Masło – 200g
Miód – 150g
Przyprawy do piernika (cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa) – 50g
Kakao – 15g
Jajka – 4 sztuki
Cukier trzcinowy – 50g
Mąka żytnia pełnoziarnista – 60g
Mąka pszenna – 80g
Mąka ziemniaczana – 20g
Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
Soda – 1 łyżeczka
Orzechy włoskie – 50g

Składniki – powidła:

Powidła śliwkowe – 250g
Miód – 50g

Składniki – polewa czekoladowa:

Śmietanka 30% - 100ml
Miód – 30g
Czekolada deserowa – 100g
Czekolada mleczna – 100g
Masło – 20g

Masa marcepanowa – 400g + 2-3 łyżki cukru pudru
Orzechy włoskie

Wykonanie – ciasto:

Na małym ogniu w garnku roztopić masło razem z miodem i dodać do nich przyprawy do piernika i kakao. Całość zagrzać do temperatury około 60 stopni, ale uważać aby się nie zagotowało.
Masło zdjąć z ognia i przestudzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Mąkę pszenną, żytnią i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą i dodać do ubitych jajek. Całość dokładnie wymieszać i dodać przestudzone masło z miodem i przyprawami.
Na koniec do masy dodać posiekane orzechy i całość wymieszać.
Masę przelać do foremki posmarowanej masłem i opruszonej mąką.
Ciasto piec w 170 stopniach przez 35-40 minut.
Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia, a następnie przekroić na 3 lub 4 części i  udekorować.

Wykonanie – powidła:

Na patelni smażyć powidła razem z miodem przez kilka minut. Gorącymi powidłami posmarować każdy płat ciasta.

Wykonanie – polewa czekoladowa:

Śmietankę zagotować z miodem, zdjąć z ognia, a następnie dodać czekoladę i wymieszać, aż czekolada się rozpuści.
Następnie dodajemy do czekolady masło i mieszamy.

Gdy piernik będzie już posmarowany powidłami śliwkowymi przygotowujemy warstwę marcepanową. Masę marcepanową wałkujemy na blacie delikatnie podsypanym cukrem pudrem, a następnie układamy na cieście i delikatnie dociskamy.
Całość polewamy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami.