Piernik staropolski
Składniki – ciasto:
Masło – 200g
Miód – 150g
Przyprawy do piernika (cynamon, imbir, goździki, kardamon,
gałka muszkatołowa) – 50g
Kakao – 15g
Jajka – 4 sztuki
Cukier trzcinowy – 50g
Mąka żytnia pełnoziarnista – 60g
Mąka pszenna – 80g
Mąka ziemniaczana – 20g
Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
Soda – 1 łyżeczka
Orzechy włoskie – 50g
Składniki – powidła:
Powidła śliwkowe – 250g
Miód – 50g
Składniki – polewa czekoladowa:
Śmietanka 30% - 100ml
Miód – 30g
Czekolada deserowa – 100g
Czekolada mleczna – 100g
Masło – 20g
Masa marcepanowa – 400g + 2-3 łyżki cukru pudru
Orzechy włoskie
Wykonanie – ciasto:
Na małym ogniu w garnku roztopić masło razem z miodem i
dodać do nich przyprawy do piernika i kakao. Całość zagrzać do temperatury
około 60 stopni, ale uważać aby się nie zagotowało.
Masło zdjąć z ognia i przestudzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Mąkę pszenną, żytnią i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do
pieczenia i sodą i dodać do ubitych jajek. Całość dokładnie wymieszać i dodać
przestudzone masło z miodem i przyprawami.
Na koniec do masy dodać posiekane orzechy i całość
wymieszać.
Masę przelać do foremki posmarowanej masłem i opruszonej
mąką.
Ciasto piec w 170 stopniach przez 35-40 minut.
Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia, a następnie
przekroić na 3 lub 4 części i
udekorować.
Wykonanie – powidła:
Na patelni smażyć powidła razem z miodem przez kilka minut.
Gorącymi powidłami posmarować każdy płat ciasta.
Wykonanie – polewa czekoladowa:
Śmietankę zagotować z miodem, zdjąć z ognia, a następnie
dodać czekoladę i wymieszać, aż czekolada się rozpuści.
Następnie dodajemy do czekolady masło i mieszamy.
Gdy piernik będzie już posmarowany powidłami śliwkowymi
przygotowujemy warstwę marcepanową. Masę marcepanową wałkujemy na blacie delikatnie
podsypanym cukrem pudrem, a następnie układamy na cieście i delikatnie
dociskamy.
Całość polewamy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi
orzechami.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPiernik piekę tylko na święta. Na co dzień najczęściej piekę ciasta czekoladowe. Obowiązkowo zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ bo te wskazówki sprawiają, że moje ciasto czekoladowe zawsze będzie idealne. Polecam!
OdpowiedzUsuń