piątek, 23 grudnia 2016

Zupa grzybowa na zakwasie z kiszonej kapusty


Zupa grzybowa na zakwasie z kiszonej kapusty



Składniki:

Suszone podgrzybki, borowiki – 120g
Woda do namoczenia grzybów – około 500ml
Seler – ½ korzenia
Pietruszka – 2 korzenie
Marchew – 2 sztuki
Ziemniaki – 2 sztuki
Czerwona soczewica – 4 łyżki
Zakwas z kiszonej kapusty – 600ml
Czosnek – 2 ząbki
Suszony majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Śmietana 12% - 3 łyżki
Koperek
Masło – 2 łyżki

Wykonanie:

Suszone grzyby namoczyć w letniej wodzie, a następnie ugotować do miękkości. Grzyby odsączyć i pokroić w kostkę, a wywar z grzybów pozostawić do dalszego gotowania.
Warzywa obrać i pokroić w równą kostkę. Na roztopionym maśle podsmażyć posiekany czosnek i dodać warzywa, które smażyć przez około 10 minut regularnie mieszając.
Podsmażone warzywa dodać do wywaru z grzybów i gotować na małym ogniu. Do zupy dodać soczewicę, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy warzywa zmięknąć dodać pokrojone grzyby, majeranek i zakwas z kiszonej kapusty. Całość gotować jeszcze przez 5-10 minut, a następnie zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem i posypać wszystko posiekanym koperkiem.