czwartek, 12 stycznia 2017

Bruschetta – mix



Bruschetta – mix


Składniki:

Bagietka pełnoziarnista – 1 sztuka
Oliwa z oliwek
Czosnek – 2 ząbki
Oliwki – kilka sztuk
Mozarella kulki - 1 opakowanie
Łosoś wędzony - kilka plasterków

Składniki – pasta pomidorowa:

Pomidory – 2 sztuki
Świeża bazylia – kilka listków
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Sok z cytryny – 1 łyżeczka

Składniki – pasta paprykowa:

Papryka czerwona – 2 sztuki
Suszone pomidory – 4 sztuki
Parmezan – 2 łyżki potartego
Migdały – 1 garść
Sól, pieprz, suszone oregano

Składniki – tapenada oliwkowa:

Zielone oliwki – 1 szklanka
Kapary – 1 łyżka
Parmezan – 1 łyżka potartego parmezanu
Sól, pieprz

Wykonanie – pasta pomidorowa:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Drobno posiekać razem z bazylią. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać razem z oliwą z oliwek.

Wykonanie – pasta paprykowa:

Papryki upiec w piekarniku aż skórka będzie czarna, a następnie obrać i drobno posiekać razem z suszonymi pomidorami i migdałami. Wymieszać z parmezanem i doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.

Wykonanie – tapenada oliwkowa:

Oliwki i kapary bardzo drobno posiekać. Wymieszać z parmezanem i doprawić do smaku.

Wykonanie – bruschetta:

Bagietkę pokroić na kawałki i każdy kawałek posmarować oliwą i natrzeć czosnkiem. Ugrillować, a następnie posmarować wybraną pastą. Udekorować mozzarellą, wędzonym łososiem i oliwkami.