Dzisiaj świętujemy urodziny mojego Narzeczonego. Z tej okazji przygotowałam dla Niego
placuszki z płatków
jaglanych z musem rabarbarowo – jabłkowym i serkiem ricotta
Składniki – 5 placuszków:
Płatki jaglane – 4 łyżki
Jajko – 1 sztuka
Mleko – ½ szklanki
Masło klarowane – 1 łyżka
Mąka pszenna
pełnoziarnista – 3 łyżki
Szczypta soli, proszek do
pieczenia
Olej rzepakowy do smażenia
Ewentualnie cukier
Wykonanie:
Masło roztopić i poczekać
aż przestygnie. W tym czasie w misce wymieszać płatki jaglane, mąkę, jajko i
mleko z dodatkiem soli i proszku do pieczenia. Następnie dodać roztopione masło
i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Mus rabarbarowo –
jabłkowy
Składniki:
3 gałązki rabarbaru (ja
użyłam mrożonego)
Jabłko – 1 sztuka
Suszona żurawiana – garść
Miód – 2 łyżeczki
Wykonanie:
Rabarbar i jabłko obieramy
i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy miód i dodajemy pokrojone owoce. Całość
podsmażamy, a następnie zmniejszamy ogień i przykrywamy, aby owoce zmiękły i
zmieniły konsystencję. Pod koniec dodajemy suszoną żurawinę.
Usmażone placuszki jaglane
smarujemy serkiem ricotta, a następnie dekorujemy musem owocowym i orzechami
włoskimi.
Smacznego :)
STO LAT KOCHANIE!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz