środa, 11 lutego 2015

Urodzinowe śniadanie

Dzisiaj świętujemy urodziny mojego Narzeczonego. Z tej okazji przygotowałam dla Niego

placuszki z płatków jaglanych z musem rabarbarowo – jabłkowym i serkiem ricotta



Składniki – 5 placuszków:

Płatki jaglane – 4 łyżki
Jajko – 1 sztuka
Mleko – ½ szklanki
Masło klarowane – 1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista – 3 łyżki
Szczypta soli, proszek do pieczenia
Olej rzepakowy do smażenia
Ewentualnie cukier

Wykonanie:

Masło roztopić i poczekać aż przestygnie. W tym czasie w misce wymieszać płatki jaglane, mąkę, jajko i mleko z dodatkiem soli i proszku do pieczenia. Następnie dodać roztopione masło i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.


Mus rabarbarowo – jabłkowy


Składniki:

3 gałązki rabarbaru (ja użyłam mrożonego)
Jabłko – 1 sztuka
Suszona żurawiana – garść
Miód – 2 łyżeczki

Wykonanie:

Rabarbar i jabłko obieramy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy miód i dodajemy pokrojone owoce. Całość podsmażamy, a następnie zmniejszamy ogień i przykrywamy, aby owoce zmiękły i zmieniły konsystencję. Pod koniec dodajemy suszoną żurawinę.


Usmażone placuszki jaglane smarujemy serkiem ricotta, a następnie dekorujemy musem owocowym i orzechami włoskimi.

Smacznego :)

STO LAT KOCHANIE!