Tagine z kurczakiem i warzywami podany z aromatycznym kuskusem
Składniki:
Nogi z kurczaka (bez skóry) - 4-5 sztuk
Cebula - 1 sztuka
Cukinia - 1 sztuka
Ziemniaki - 2 sztuki
Marchew - 2 sztuki
Papryka czerwona - 1 sztuka
Sól
Przyprawa Ras el Hanout, Szafran, kumin, zathar
Oliwa z oliwek
Składniki - kuskus:
Kuskus - 500g
Woda - około 1 szklanki
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Szafran - szczypta
Sól - 1 łyżeczka
Wykonanie - kuskus:
Do ciepłej wody dodać szafran i poczekać, aż woda się zabarwi. Następnie zalać kuskus wodą i oliwą i dokładnie rozcierać w ręce z solą, aż z powrotem będzie sypki.
Sypki kuskus przełożyć do naczynia do gotowania na parze i gotować przez 20-25 minut.
Na oliwie podsmażyć warzywa pokrojone w równe kawałki i mięso razem z przyprawami - ras el hanout, zatharem i kuminem. Całość posolić i przełożyć do posmarowanego oliwą naczynia - tagine.
Warzywa i mięso piec przez 45-60 minut (w zależności od wielkości nóg kurczaka).
Podawać z kuskusem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz