Bułeczki dyniowe
Składniki:
Mąka pszenna – 500g
Puree z dyni – 250 g
Mleko – 100 ml
Drożdże – 30g
Masło – 100g
Cukier – 2-3 łyżki
Szczypta soli
Jajko – 2 sztuki + do posmarowania bułeczek
Do posypania bułeczek – pestki dyni, słonecznik, siemię
lniane, sezam
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i solą. Masło
roztopić i przestudzone dodać do mąki. Mąkę wymieszać z jajkami, mlekiem z
drożdżami i puree z dni. Ciasto dokładnie wymieszać i zagniatać ręcznie lub w
mikserze. W razie potrzeby (jeśli puree z dyni jest bardzo wodniste i ciasto
nie chce odchodzić od ręki) dosypać odrobinę mąki do ciasta.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2
godziny, a następnie uformować z niego kuleczki. Każdą kuleczkę posmarować
jajkiem i posypać ulubionymi nasionami. Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach
(do tzw. suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz