piątek, 30 marca 2018

Pieróg biłgorajski


Pieróg biłgorajski


Składniki:

Ziemniaki – 1kg
Kasza gryczana – 200g
Twaróg – 300g
Jajka – 3 białka + 1 żółtko
Cebula – 1 mała
Olej rzepakowy – 4 łyżki
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek mielony

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie a następnie dokładnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie i gotować wymieszać z ugotowanymi ziemniakami i twarogiem.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Cebulę dodać do masy ziemniaczanej razem z tłuszczem na którym się smażyła. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić.
Następnie ubić mocno białka i wymieszać z żółtkiem i masą ziemniaczaną
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i piec przez około 60-80 minut w 180 stopniach.
Podawać na ciepło z kwaśną śmietaną lub z konfiturą z cebuli.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz