Jesienny makaron z rukolą, sosem
grzybowym i kurczakiem
Składniki – 4 porcje:
Makaron – 400g
Pierś z kurczaka – 400g
Świeże podgrzybki – 150g
Śmietana 30% - 20g
Śmietana 12% - 50g
Mleko – 50ml
Oliwa z oliwek – 10g
Rukola – 1-2 szklanki
Parmezan do posypania
Sól, pieprz
Wykonanie:
Grzyby dokładnie czyścimy, kroimy
w plastry i podsmażamy na rozgrzanej łyżeczce oliwy z oliwek.
Do podsmażonych grzybów dodajemy
śmietanę i mleko. Całość mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu.
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy
w kostkę. Dodajemy do nich sól i pieprz.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę
oliwy z oliwek i podsmażamy na niej piersi z kurczaka przez
3 minuty – tak aby nabrały koloru.
3 minuty – tak aby nabrały koloru.
Podsmażone piersi z kurczaka
przekładamy do garnka z sosem grzybowym, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym
ogniu.
Kiedy piersi z kurczaka się duszą,
gotujemy makaron al dente.
Ugotowany makaron łączymy z sosem
i doprawiamy do smaku. Całość mieszamy z rukolą, wykładamy na talerze i
dekorujemy parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz