wtorek, 30 września 2014

Makaron z kurczakiem w sosie grzybowym



Jesienny makaron z rukolą, sosem grzybowym i kurczakiem






Składniki – 4 porcje:

Makaron – 400g
Pierś z kurczaka – 400g
Świeże podgrzybki – 150g
Śmietana 30% - 20g
Śmietana 12% - 50g
Mleko – 50ml
Oliwa z oliwek – 10g
Rukola – 1-2 szklanki
Parmezan do posypania
Sól, pieprz





Wykonanie:
Grzyby dokładnie czyścimy, kroimy w plastry i podsmażamy na rozgrzanej łyżeczce oliwy z oliwek.
Do podsmażonych grzybów dodajemy śmietanę i mleko. Całość mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu.
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich sól i pieprz.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmażamy na niej piersi z kurczaka przez
3 minuty – tak aby nabrały koloru.
Podsmażone piersi z kurczaka przekładamy do garnka z sosem grzybowym, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu.
Kiedy piersi z kurczaka się duszą, gotujemy makaron al dente.
Ugotowany makaron łączymy z sosem i doprawiamy do smaku. Całość mieszamy z rukolą, wykładamy na talerze i dekorujemy parmezanem.