wtorek, 30 września 2014

Papryki faszerowane



Papryki faszerowane – w dwóch wersjach





Składniki:

Papryki – 4 sztuki



Składniki – wersja I:

Kasza bulgur – 80g
Papryka czerwona – 100g
Słonecznik – 20g
Sezam czarny – 10g
Łosoś wędzony – 100g
Sól, pieprz, czosnek

Składniki – wersja II:

Kasza gryczana – 60g
Buraki – 80g
Marchewka – 80g
Kukurydza konserwowa – 50g
Pieczarki – 50g
Sól, pieprz, czosnek



Wykonanie:

Papryki myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.
Faszerujemy przygotowanym farszem.

Wykonanie – wersja I:

Kaszę bulgur gotujemy do miękkości.
Do ugotowanej kaszy dodajemy pokrojoną paprykę, słonecznik, sezam i pokrojonego łososia.
Całość doprawiamy do smaku i faszerujemy papryki.




Wykonanie – wersja II:

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości.
Buraki i marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
Do ugotowanej kaszy dodajemy buraki, marchew, pieczarki i kukurydzę.
Całość doprawiamy i faszerujemy papryki.