wtorek, 30 września 2014

Pavlova



Beza Pavlova z bitą śmietaną, miodem i jeżynami





Składniki:

Białka – 6 sztuk
Cukier – w proporcji 1:1 z białkami ( najprościej odmierzyć to przy pomocy 2 szklanek)
Sól – szczypta
Śmietana kremówka – 250g
Cukier puder – 5 łyżeczek
Żelatyna – 1 łyżeczka
Miód – 3-4 łyżki
Jeżyny – 150g


Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej ubijamy. Piana z białek musi być bardzo sztywna.
Piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni. Na papierze do pieczenia rysujemy koło i wykładamy na nie ubitą pianę.
Bezę pieczemy przez pół godziny w 130 stopniach. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 100-110 stopni i suszymy bezę przez 3h. Najlepiej robić to wieczorem, tak aby na noc pozostawić bezę w jeszcze ciepłym piekarniku.
Gdy beza będzie już wysuszona – krucha na zewnątrz i ciągnącą się w środku, przygotowujemy śmietankę.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. W miedzy czasie rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny w 50ml gorącej wody i studzimy. Przestudzoną żelatynę dodajemy do ubitej śmietany
i dokładnie mieszamy.
Śmietanę wstawiamy na 10-20 minut do lodówki, aby stężała.
Po tym czasie dekorujemy bezę śmietaną, jeżynami i polewamy miodem.