Beza Pavlova z bitą śmietaną, miodem i jeżynami
Składniki:
Białka – 6 sztuk
Cukier – w proporcji 1:1 z białkami ( najprościej odmierzyć
to przy pomocy 2 szklanek)
Sól – szczypta
Śmietana kremówka – 250g
Cukier puder – 5 łyżeczek
Żelatyna – 1 łyżeczka
Miód – 3-4 łyżki
Jeżyny – 150g
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę z
dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej ubijamy. Piana z
białek musi być bardzo sztywna.
Piekarnik rozgrzewamy do 130
stopni. Na papierze do pieczenia rysujemy koło i wykładamy na nie ubitą pianę.
Bezę pieczemy przez pół godziny w
130 stopniach. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 100-110 stopni i
suszymy bezę przez 3h. Najlepiej robić to wieczorem, tak aby na noc pozostawić
bezę w jeszcze ciepłym piekarniku.
Gdy beza będzie już wysuszona –
krucha na zewnątrz i ciągnącą się w środku, przygotowujemy śmietankę.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem. W miedzy czasie rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny w 50ml gorącej
wody i studzimy. Przestudzoną żelatynę dodajemy do ubitej śmietany
i dokładnie mieszamy.
i dokładnie mieszamy.
Śmietanę wstawiamy na 10-20 minut
do lodówki, aby stężała.
Po tym czasie dekorujemy bezę
śmietaną, jeżynami i polewamy miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz