sobota, 17 stycznia 2015

Sałatka z czerwonej soczewicy z rodzynkami i orzechami



Sałatka z czerwonej soczewicy i kaszy kus-kus z dodatkiem pomidorków koktajlowych, orzechów włoskich i rodzynków.




Składniki:

Czerwona soczewica – 100g
Kasza kus-kus – 50g
Pomidorki koktajlowe – 250g
Orzechy włoskie – 50g
Rodzynki – 50g
Groszek konserwowy – 100g
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Curry, papryka ostra, sól, pieprz


Wykonanie:

Czerwoną soczewicę gotujemy z dodatkiem curry. Kaszę kus-kus zalewamy gorącą wodą
i ostawiamy do całkowitego wchłonięcia wody i ostygnięcia.
W tym czasie rodzynki płuczemy i zalewamy wodą. Pozostawiamy na 15 minut.
Orzechy włoskie siekamy i prażymy na gorącej patelni bez dodatku tłuszczu.
Ugotowaną soczewicę mieszamy z kaszą kus-kus, groszkiem, pokrojonymi pomidorkami. Dodajemy odsączone z wody rodzynki i prażone orzechy. Całość mieszamy z oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku curry, papryką, solą i pieprzem.

Smacznego