Sałatka
z czerwonej soczewicy i kaszy kus-kus z dodatkiem pomidorków koktajlowych,
orzechów włoskich i rodzynków.
Składniki:
Czerwona
soczewica – 100g
Kasza
kus-kus – 50g
Pomidorki
koktajlowe – 250g
Orzechy
włoskie – 50g
Rodzynki
– 50g
Groszek
konserwowy – 100g
Oliwa
z oliwek – 1 łyżka
Curry,
papryka ostra, sól, pieprz
Wykonanie:
Czerwoną
soczewicę gotujemy z dodatkiem curry. Kaszę kus-kus zalewamy gorącą wodą
i ostawiamy do całkowitego wchłonięcia wody i ostygnięcia.
i ostawiamy do całkowitego wchłonięcia wody i ostygnięcia.
W
tym czasie rodzynki płuczemy i zalewamy wodą. Pozostawiamy na 15 minut.
Orzechy
włoskie siekamy i prażymy na gorącej patelni bez dodatku tłuszczu.
Ugotowaną
soczewicę mieszamy z kaszą kus-kus, groszkiem, pokrojonymi pomidorkami.
Dodajemy odsączone z wody rodzynki i prażone orzechy. Całość mieszamy z oliwą z
oliwek i doprawiamy do smaku curry, papryką, solą i pieprzem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz