Burgery z
czerwonej soczewicy i zielonego groszku z salsą z pomidorów i papryki
Składniki –
1 porcja:
Czerwona soczewica
– 40g
Groszek
zielony – 40g (ja użyłam mrożonego)
Papryka
czerwona – ½ sztuki
Pomidor
czerwony – 1 sztuka
Białko z
jednego jaja kurzego – 1 sztuka
Płatki
jaglane – 2 łyżki
Sól,
czosnek, natka pietruszki, pieprz
Oliwa z
oliwek aromatyzowana chili
Sok z ½ cytryny
Bułka
pełnoziarnista – 1 sztuka
Sałata – 2
listki
Pieczarki –
2 sztuki
Wykonanie:
Soczewicę
gotujemy al dente. Dodajemy rozmrożony zielony groszek i miksujemy blenderem.
Następnie dodajemy białko z jednego jaja kurzego i płatki jaglane. Całość
doprawiamy solą, czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i pieprzem. Formujemy
kotleciki i pieczemy w rozgrzanym do 180
stopniu piekarniku, przez 25 minut. Od czasu do czasu przewracamy kotleciki na
drugą stronę.
W
między czasie przygotowujemy salsę pomidorowo – paprykową.
Warzywa
dokładnie myjemy i pozbawiany gniazd nasiennych. Pomidora można obrać ze skóry.
Paprykę i pomidora siekamy bardzo drobno z jednym ząbkiem czosnku. Dodajemy 1
łyżkę oliwy
z oliwek i sok z ½ cytryny. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.
z oliwek i sok z ½ cytryny. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki
obieramy i kroimy w plastry. Przysmażamy na 1 łyżeczce oliwy z oliwek z
dodatkiem soli
i pieprzu.
i pieprzu.
Wykonanie
burgerów:
Bułkę kroimy na pół i układamy kolejno – liście sałaty, salsę pomidorową,
upieczone burgery, podsmażone pieczarki, sałatę i górną warstwę bułki.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz