sobota, 17 stycznia 2015

Burgery z soczewicy i groszku



Burgery z czerwonej soczewicy i zielonego groszku z salsą z pomidorów i papryki





Składniki – 1 porcja:

Czerwona soczewica – 40g
Groszek zielony  – 40g (ja użyłam mrożonego)
Papryka czerwona – ½ sztuki
Pomidor czerwony – 1 sztuka
Białko z jednego jaja kurzego – 1 sztuka
Płatki jaglane – 2 łyżki
Sól, czosnek, natka pietruszki, pieprz
Oliwa z oliwek aromatyzowana chili
Sok z ½ cytryny
Bułka pełnoziarnista – 1 sztuka
Sałata – 2 listki
Pieczarki – 2 sztuki

Wykonanie:

Soczewicę gotujemy al dente. Dodajemy rozmrożony zielony groszek i miksujemy blenderem. Następnie dodajemy białko z jednego jaja kurzego i płatki jaglane. Całość doprawiamy solą, czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i pieprzem. Formujemy kotleciki i pieczemy  w rozgrzanym do 180 stopniu piekarniku, przez 25 minut. Od czasu do czasu przewracamy kotleciki na drugą stronę.
W między czasie przygotowujemy salsę pomidorowo – paprykową.
Warzywa dokładnie myjemy i pozbawiany gniazd nasiennych. Pomidora można obrać ze skóry. Paprykę i pomidora siekamy bardzo drobno z jednym ząbkiem czosnku. Dodajemy 1 łyżkę oliwy
z oliwek i sok z ½ cytryny. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Przysmażamy na 1 łyżeczce oliwy z oliwek z dodatkiem soli
i pieprzu.

Wykonanie burgerów:

Bułkę kroimy na pół i układamy kolejno – liście sałaty, salsę pomidorową, upieczone burgery, podsmażone pieczarki, sałatę i górną warstwę bułki.

Smacznego