sobota, 17 stycznia 2015

Makaron z owocami morza



Czarne tagliolini z krewetkami i mulami




Składniki – 2 porcje:

Makaron tagliolini barwiony sepią – 200g
Krewetki tygrysie – 16 sztuk
Mule – 16 sztuk
Czosnek – 3 ząbki
Papryczka chili – 1 sztuka
Natka pietruszki – 3 łyżki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Wino białe, wytrawne – 1 lampka


Wykonanie:

Krewetki obieramy, dokładnie czyścimy usuwając jelita. Następnie płuczemy. Mule (ja użyłam mrożonych) rozmrażamy i myjemy. Papryczkę chili i czosnek siekamy w drobną kostkę.
Rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzanej oliwie smażymy chili, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Po minucie dodajemy krewetki i mule. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie podlewamy białym winem i redukujemy na mocnym ogniu.
W między czasie gotujemy makaron al dente. Ugotowany makaron łączymy z sosem i podajemy.

Smacznego