Czarne tagliolini z krewetkami i
mulami
Składniki – 2 porcje:
Makaron tagliolini barwiony sepią
– 200g
Krewetki tygrysie – 16 sztuk
Mule – 16 sztuk
Czosnek – 3 ząbki
Papryczka chili – 1 sztuka
Natka pietruszki – 3 łyżki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Wino białe, wytrawne – 1 lampka
Wykonanie:
Krewetki obieramy, dokładnie
czyścimy usuwając jelita. Następnie płuczemy. Mule (ja użyłam mrożonych)
rozmrażamy i myjemy. Papryczkę chili i czosnek siekamy w drobną kostkę.
Rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na
rozgrzanej oliwie smażymy chili, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Po
minucie dodajemy krewetki i mule. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
Następnie podlewamy białym winem i redukujemy na mocnym ogniu.
W między czasie gotujemy makaron
al dente. Ugotowany makaron łączymy z sosem i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz