sobota, 17 stycznia 2015

Tiramisu czyli unieś mnie



Tiramisu




Składniki:

Żółtka – 3 sztuki
Serek mascarpone – 250g
Cukier puder – 4 łyżki
Likier np. kawowy – 2-3 łyżki
Zaparzona kawa – ½ filiżanki
Podłużne biszkopty – ilość zależy od wielkości użytego naczynia
Kakao – 1 łyżeczka

Wykonanie:

Żółtka trzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo i powoli dodawać serek mascarpone. Bardzo ważne jest, aby powoli, ręcznie (NIE MIKSEREM) rozcierać serem z żółtkami. Pod koniec, kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać alkohol.
W dowolnym naczyniu układać warstwowo: krem- namoczone w ostudzonej kawie biszkopty – krem. Całość posypać kakao, albo udekorować owocami sezonowymi np. truskawkami.
Odstawić do lodówki na minimum 2h. Podawać schłodzone.

Smacznego