Tiramisu
Składniki:
Żółtka – 3 sztuki
Serek mascarpone – 250g
Cukier puder – 4 łyżki
Likier np. kawowy – 2-3 łyżki
Zaparzona kawa – ½ filiżanki
Podłużne biszkopty – ilość zależy
od wielkości użytego naczynia
Kakao – 1 łyżeczka
Wykonanie:
Żółtka trzeć z cukrem na puszystą
masę. Następnie stopniowo i powoli dodawać serek mascarpone. Bardzo ważne jest,
aby powoli, ręcznie (NIE MIKSEREM) rozcierać serem z żółtkami. Pod koniec,
kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać alkohol.
W dowolnym naczyniu układać
warstwowo: krem- namoczone w ostudzonej kawie biszkopty – krem. Całość posypać
kakao, albo udekorować owocami sezonowymi np. truskawkami.
Odstawić do lodówki na minimum 2h.
Podawać schłodzone.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz