sobota, 17 stycznia 2015

Kotleciki z indyka z sezamem i warzywami



Kotleciki z indyka z sezamem i warzywami




Składniki – 6 kotlecików:

Pierś z indyka – 200g
Cukinia – 50g
Bakłażan – 50g
Papryka – 50g
Sezam – 3 łyżki
Ser feta – 50g
Jajko – 1 sztuka
Sos sojowy Tao Tao - 2 łyżki


Sos Sambal oelek – 2 łyżeczki
Mąka ziemniaczana – 3 łyżki
Pieprz, ostra papryka
Oliwa z oliwek


Wykonanie:

Bakłażana myjemy, kroimy w kostkę i posypujemy szczyptą soli, aby usunąć z niego goryczkę
i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie myjemy i kroimy w kostkę cukinię i paprykę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmażamy wszystkie warzywa przez 3 minuty. Następnie zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystygnięcia.
Pierś z indyka myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Dodajemy do niej przestudzone warzywa, pokrojony w kostkę ser feta, sos sojowy i sos sambal, a następnie dodajemy pieprz i ostrą paprykę.
Następnie dodajemy jajko, sezam i  mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy małe kotleciki na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.

Smacznego