Kotleciki z indyka z sezamem i
warzywami
Składniki – 6 kotlecików:
Pierś z indyka – 200g
Cukinia – 50g
Bakłażan – 50g
Papryka – 50g
Sezam – 3 łyżki
Ser feta – 50g
Mąka ziemniaczana – 3 łyżki
Pieprz, ostra papryka
Oliwa z oliwek
Wykonanie:
Bakłażana myjemy, kroimy w kostkę
i posypujemy szczyptą soli, aby usunąć z niego goryczkę
i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie myjemy i kroimy w kostkę cukinię i paprykę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmażamy wszystkie warzywa przez 3 minuty. Następnie zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystygnięcia.
i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie myjemy i kroimy w kostkę cukinię i paprykę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmażamy wszystkie warzywa przez 3 minuty. Następnie zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystygnięcia.
Pierś z indyka myjemy, suszymy i
kroimy w kostkę. Dodajemy do niej przestudzone warzywa, pokrojony w kostkę ser
feta, sos sojowy i sos sambal, a następnie dodajemy pieprz i ostrą paprykę.
Następnie dodajemy jajko, sezam
i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie
mieszamy. Smażymy małe kotleciki na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z
oliwek.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz