sobota, 17 stycznia 2015

Potrawka z kurczaka z marchewką, papryką i orzechami nerkowca

Potrawka z kurczaka z marchewką, papryką i orzechami nerkowca



Składniki:

Pierś z kurczaka – 1 sztuka
Marchew – 1 sztuka
Papryka czerwona – ½ sztuki
Orzechy nerkowca – 1 garść
Czosnek – 2 ząbki
Papryczka chili – ½ sztuki
Sos sojowy Tao Tao– 3 – 4 łyżki
Sok z jednej limonki
Sos rybny Tao Tao – 1,5 łyżki
Woda – 2-3 łyżki
Sól, ostra papryka, pieprz, 1cm kawałek imbiru
Oliwa z oliwek, szczypiorek


Wykonanie:

Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kostkę.
Papryczkę chili pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Dodajemy do pokrojonego kurczaka razem
z solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: sos sojowy, rybny i wodę mieszamy z sokiem z jednej limonki.
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy (marchew) i kroimy w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy na niej warzywa przez około
3 minuty. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 3 minuty. W tym czasie na drugiej patelni prażymy nerkowce.
Podsmażone warzywa i kurczaka zalewamy sosem i smażymy przez około 3-5 minut, aż sos zgęstnieje, a warzywa będą miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy prażone orzechy i posiekany szczypiorek. 

Całość podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym.