sobota, 1 listopada 2014

Zdrowa rybka



Pstrąg pieczony z czosnkiem i koperkiem, podany z kulkami ziemniaczanymi




Składniki – 2 porcje:

Pstrąg wypatroszony – 2 sztuki
Koperek – 1 mały pęczek
Czosnek – 4 duże ząbki
Masło – 2 łyżeczki
Cytryna – 1 sztuka
Sól, pieprz

Wykonanie:

Pstrągi myjemy i dokładnie osuszamy. Wnętrze pstrągów opruszamy solą i pieprzem.
Czosnek kroimy w plasterki i układamy we wnętrzu pstrągów. Dodajemy także posiekany koperek i po jednej łyżeczce masła. Następnie pstrągi nacinamy w 4-5 miejscach. W powstałe kieszonki wsadzamy pokrojone plastry cytryny.
Pstrągi zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach przy termoobiegu. Następnie rozwijamy folię i pieczemy przez 5 minut z włączona funkcją grilla.

Pstrągi podajemy z pieczonymi kulkami ziemniaczanymi.



Kulki ziemniaczane – 20 sztuk:

Składniki:

Ziemniaki – 5 dużych sztuk
Jajko – 1 sztuka
Mąka pszenna – 2 łyżki
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Parmezan – 1 łyżeczka
Bułka tarta do panierowania
Sól, pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.
Do ostudzonych ziemniaków dodajemy 1 łyżeczkę tartego parmezanu, jajko i mąki. Ciasto zagniatamy i formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych. Kuleczki obtaczamy w bułce tartej.
Pieczemy 25 minut w piekarniku, w temperaturze 180 stopni.

Smacznego