Pstrąg pieczony z czosnkiem i
koperkiem, podany z kulkami ziemniaczanymi
Składniki – 2 porcje:
Pstrąg wypatroszony – 2 sztuki
Koperek – 1 mały pęczek
Czosnek – 4 duże ząbki
Masło – 2 łyżeczki
Cytryna – 1 sztuka
Sól, pieprz
Wykonanie:
Pstrągi myjemy i dokładnie
osuszamy. Wnętrze pstrągów opruszamy solą i pieprzem.
Czosnek kroimy w plasterki i
układamy we wnętrzu pstrągów. Dodajemy także posiekany koperek i po jednej
łyżeczce masła. Następnie pstrągi nacinamy w 4-5 miejscach. W powstałe
kieszonki wsadzamy pokrojone plastry cytryny.
Pstrągi zawijamy w folię
aluminiową i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach przy termoobiegu.
Następnie rozwijamy folię i pieczemy przez 5 minut z włączona funkcją grilla.
Pstrągi podajemy z pieczonymi
kulkami ziemniaczanymi.
Kulki ziemniaczane – 20 sztuk:
Składniki:
Ziemniaki – 5 dużych sztuk
Jajko – 1 sztuka
Mąka pszenna – 2 łyżki
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Parmezan – 1 łyżeczka
Bułka tarta do panierowania
Sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i
gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę
i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.
Do ostudzonych ziemniaków dodajemy 1 łyżeczkę tartego parmezanu, jajko i mąki. Ciasto zagniatamy i formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych. Kuleczki obtaczamy w bułce tartej.
Do ostudzonych ziemniaków dodajemy 1 łyżeczkę tartego parmezanu, jajko i mąki. Ciasto zagniatamy i formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych. Kuleczki obtaczamy w bułce tartej.
Pieczemy 25 minut w piekarniku, w
temperaturze 180 stopni.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz