Kluski gotowane na parze z
jogurtem jagodowym
Składniki – 12 sztuk:
Mąka pszenna – 500g
Jajko – 1 sztuka
Masło – 50g
Mleko – 250ml
Drożdże – 20g
Cukier – 1 łyżeczka
Składniki – jogurt jagodowy:
Jogurt naturalny – 250g
Jagody (można użyć innych owoców,
np. maliny, borówki, jeżyny) – 250g
Wykonanie:
Masło roztopić i ostudzić.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem(około 35 stopni).
Mąkę przesiać, dodać do niej jajko, roztopione masło i mleko
z drożdżami.
Ciasto zagniatać do czasu, aż „będzie odchodziło od ręki”.
Pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Z ciasta formować kulki i pozostawić ponownie do wyrośnięcia
na 20 minut. Po tym czasie gotować w naczyniu do gotowania na parze przez 15-20
minut.
Owoce zmiksować z jogurtem. Polewać nim ugotowane kluski.
W razie konieczności dodać miód do jogurtu lub polać nim
ugotowane kluski.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz