sobota, 1 listopada 2014

Słodki obiad lub podwieczorek



Kluski gotowane na parze z jogurtem jagodowym



Składniki – 12 sztuk:

Mąka pszenna – 500g
Jajko – 1 sztuka
Masło – 50g
Mleko – 250ml
Drożdże – 20g
Cukier – 1 łyżeczka

Składniki – jogurt jagodowy:

Jogurt naturalny – 250g
Jagody (można użyć innych owoców, np. maliny, borówki, jeżyny) – 250g



Wykonanie:

Masło roztopić i ostudzić.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem(około 35 stopni).
Mąkę przesiać, dodać do niej jajko, roztopione masło i mleko z drożdżami.
Ciasto zagniatać do czasu, aż „będzie odchodziło od ręki”. Pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Z ciasta formować kulki i pozostawić ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie gotować w naczyniu do gotowania na parze przez 15-20 minut.

Owoce zmiksować z jogurtem. Polewać nim ugotowane kluski.
W razie konieczności dodać miód do jogurtu lub polać nim ugotowane kluski.

Smacznego