sobota, 1 listopada 2014

Tarta na jesienne wieczory



Tarta 4 sery z żurawiną, orzechami i szynką parmeńską




Składniki – ciasto 4 porcje:

Mąka kukurydziana – 250g
Mąka pszenna – 50g
Masło – 100g
Żółtko – 1 sztuka
Sól – 1 łyżeczka
Kefir – 150g

Składniki – farsz:

Ser camembert – 150g
Ser brie – 100g
Ser cheddar – 50g
Ser ricotta – 50g
Orzechy włoskie – ½ szklanki
Żurawiana szuszona – ½ szklanki
Szynka parmeńska – 3 plastry
Sól, oregano
Miód – 1 łyżka

Wykonanie – ciasto:

Mąkę przesiać, dodać niej zimne masło, żółtko jaja, sól i kefir. Ciasto zagnieść i odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim posmarowane masłem foremki
i piec w piekarniku z włączoną dolą grzałką przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyłożyć na ciasto farsz i piec 25 minut z włączoną górną i dolną grzałką.

Wykonanie – farsz:

Wszystkie sery pokroić w kostkę i wymieszać dokładnie. Dodać posiekane orzechy i żurawinę. Szynkę pokroić w kostkę i dodać do farszu. Doprawić do smaku solą, oregano i miodem.

Smacznego