Pierożki z dynią i czterema
serami
Składniki na nadzienie:
1kg dyni (pokrojonej w kostkę,
bez skóry)
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól gruboziarnista
Kolendra, rozmaryn, natka
pietruszki
2 suszone pomidory
50g sera Ricotta
200g sera Gorgonzola
20g sera Parmezan
100g sera Cheddar
Składniki na ciasto pierogowe:
500g mąki żytniej lub owsianej
250g mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Ciepła woda
Przygotowanie pieczonej dyni:
Piekarnik rozgrzać do temperatury
200 stopni. Na blachę wyłożyć pokrojoną w kostkę dynię, posypać ją przyprawami
i suszonymi pomidorami.
Całość skropić oliwą z oliwek i
piec przez 25-30 minut. Od czasu do czasu zamieszać dynię.
Upieczoną dynię zmiksować i
odstawić do wystygnięcia.
Przygotowanie farszu:
Zmiksowaną dynię wymieszać z
serem Gorgonzola i Ricottą.
Dodać starty Parmezan i Cheddar.
Farsz doprawić do smaku solą,
czosnkiem i pieprzem.
Przygotowanie ciasta pierogowego:
W dużej misce wymieszać dokładnie
mąkę żytnią, pszenną i sól.
Dodać całe jajka i oliwę.
Wszystkie składniki wymieszać i
stopniowo dolewać ciepłą wodę, tak aby uzyskać ciasto o odpowiedniej
konsystencji.
Przygotowanie pierożków:
Na stolnicy rozwałkować ciasto i
wykroić za pomocą dużej szklanki kółka.
Na każde kółko nałożyć farsz i
dokładnie przykryć drugim kółkiem.
Brzegi ciasta dokładnie docisnąć
wokół nadzienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz