wtorek, 21 października 2014

Dyniowe ravioli



Pierożki z dynią i czterema serami






Składniki na nadzienie:
1kg dyni (pokrojonej w kostkę, bez skóry)
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól gruboziarnista
Kolendra, rozmaryn, natka pietruszki
2 suszone pomidory
50g sera Ricotta
200g sera Gorgonzola
20g sera Parmezan
100g sera Cheddar

Składniki na ciasto pierogowe:
500g mąki żytniej lub owsianej
250g mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Ciepła woda 



Przygotowanie pieczonej dyni:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Na blachę wyłożyć pokrojoną w kostkę dynię, posypać ją przyprawami i suszonymi pomidorami.
Całość skropić oliwą z oliwek i piec przez 25-30 minut. Od czasu do czasu zamieszać dynię.
Upieczoną dynię zmiksować i odstawić do wystygnięcia.

Przygotowanie farszu:

Zmiksowaną dynię wymieszać z serem Gorgonzola i Ricottą.
Dodać starty Parmezan i Cheddar.
Farsz doprawić do smaku solą, czosnkiem i pieprzem.

Przygotowanie ciasta pierogowego:

W dużej misce wymieszać dokładnie mąkę żytnią, pszenną i sól.
Dodać całe jajka i oliwę.
Wszystkie składniki wymieszać i stopniowo dolewać ciepłą wodę, tak aby uzyskać ciasto o odpowiedniej konsystencji.

Przygotowanie pierożków:
Na stolnicy rozwałkować ciasto i wykroić za pomocą dużej szklanki kółka.
Na każde kółko nałożyć farsz i dokładnie przykryć drugim kółkiem.
Brzegi ciasta dokładnie docisnąć wokół nadzienia.