Szynka pieczona w miodzie z sosem
żurawinowo – jabłkowym.
Puree dyniowo – gruszkowe z serem
brie.
Składniki – szynka pieczona – 2 porcje:
Szynka wieprzowa – 500g
Miód – ½ szklanki
Musztarda – ¼ szklanki
Czosnek – 2 ząbki
Sól
Składniki – sos:
Żurawina świeża – ½ szklanki
Jabłko – ½ sztuki
Miód – 3 łyżki
Składniki – puree:
Dynia – ¼ całej dyni średniej
wielkości
Gruszka – 1 sztuka
Ziemniak – 1 sztuka
Ser brie – 75g
Oliwa z oliwek – 5g
Sól
Wykonanie:
Szynkę myjemy i dokładnie suszymy.
Czosnek obieramy i siekamy w kostkę. Nacieramy nim szynkę. Miód mieszamy z
musztardą i smarujemy nimi szynkę. Odstawiamy do lodówki w przykrytym naczyniu
na minimum 12 godzin. Po tym czasie szynkę wraz z marynatą przekładamy do
rękawa do pieczenia i pieczemy przez 3h w temperaturze 180 stopniu.
W między czasie przygotowujemy sos.
Świeżą żurawinę myjemy, jabłko obieramy i kroimy
w kostkę. Całość smażymy na małym ogniu z dodatkiem miodu. UWAGA!!! Całość trzeba bardzo często mieszać, aby się nie przypaliło. Sos można wzbogacić dodatkiem 1 lampki czerwonego wina. Gdy owoce zmiękną, a sos będzie gęsty, można zdjąć go z ognia.
w kostkę. Całość smażymy na małym ogniu z dodatkiem miodu. UWAGA!!! Całość trzeba bardzo często mieszać, aby się nie przypaliło. Sos można wzbogacić dodatkiem 1 lampki czerwonego wina. Gdy owoce zmiękną, a sos będzie gęsty, można zdjąć go z ognia.
Następnym etapem jest
przygotowanie puree. Ziemniaka obieramy i gotujemy do miękkości. Dynię
i gruszkę obieramy, kroimy w kostkę, smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie miksujemy dynię, gruszkę i ziemniaki z dodatkiem sera brie. Doprawiamy solą do smaku.
i gruszkę obieramy, kroimy w kostkę, smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie miksujemy dynię, gruszkę i ziemniaki z dodatkiem sera brie. Doprawiamy solą do smaku.
Kiedy wszystkie składniki są już
gotowe, całość wykładamy na talerz, mięso doprawiamy solą
i podajemy z ulubioną surówką.
i podajemy z ulubioną surówką.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz