niedziela, 5 października 2014

Dynia, dynia, wszędzie dynia :)



Szynka pieczona w miodzie z sosem żurawinowo – jabłkowym.

Puree dyniowo – gruszkowe z serem brie.





Składniki – szynka pieczona – 2 porcje:

Szynka wieprzowa – 500g
Miód – ½ szklanki
Musztarda – ¼ szklanki
Czosnek – 2 ząbki
Sól

Składniki – sos:

Żurawina świeża – ½ szklanki
Jabłko – ½ sztuki
Miód – 3 łyżki

Składniki – puree:

Dynia – ¼ całej dyni średniej wielkości
Gruszka – 1 sztuka
Ziemniak – 1 sztuka
Ser brie – 75g
Oliwa z oliwek – 5g
Sól

Wykonanie:

Szynkę myjemy i dokładnie suszymy. Czosnek obieramy i siekamy w kostkę. Nacieramy nim szynkę. Miód mieszamy z musztardą i smarujemy nimi szynkę. Odstawiamy do lodówki w przykrytym naczyniu na minimum 12 godzin. Po tym czasie szynkę wraz z marynatą przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 3h w temperaturze 180 stopniu.


W między czasie przygotowujemy sos. Świeżą żurawinę myjemy, jabłko obieramy i kroimy
w kostkę. Całość smażymy na małym ogniu z dodatkiem miodu. UWAGA!!! Całość trzeba bardzo często mieszać, aby się nie przypaliło. Sos można wzbogacić dodatkiem 1 lampki czerwonego wina. Gdy owoce zmiękną, a sos będzie gęsty, można zdjąć go z ognia.


Następnym etapem jest przygotowanie puree. Ziemniaka obieramy i gotujemy do miękkości. Dynię
i gruszkę obieramy, kroimy w kostkę, smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie miksujemy dynię, gruszkę i ziemniaki z dodatkiem sera brie. Doprawiamy solą do smaku.
Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, całość wykładamy na talerz, mięso doprawiamy solą
i podajemy z ulubioną surówką.

Smacznego:)