Potrawka z kurczaka i
warzyw w sosie pomidorowo – kokosowym z ryżem 3 kolory od Sonko
Składniki – 2 porcje:
Pierś z kurczaka – 200g
Marchewka – 1 sztuka
Papryka czerwona – ½ sztuki
Papryka żółta – ½ sztuki
Sezam biały – 1 łyżka
Sezam czarny – 1 łyżeczka
Świeża kolendra – 1 pęczek
Papryczka chili – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Imbir – 1cm kawałek
Mleko kokosowe Tao Tao– 3-4 łyżki
Przecier pomidorowy – 2 łyżki
½ szklanki wody
Sól, 1 łyżka czerwonej
pasty curry Tao Tao
Dodatkowo 200g ryżu trzy
kolory +Sonko
Olej sezamowy – 2 łyżki
Sos sojowy Tao Tao - 1 łyżka
Sos sojowy Tao Tao - 1 łyżka
Wykonanie:
Warzywa umyć, obrać i pokroić
w cienkie paski.
W wooku rozgrzać olej
sezamowy i podsmażyć drobno posiekany czosnek, starty imbir i posiekaną
papryczkę chili. Następnie dodać posiekaną kolendrę (pozostawić trochę do
ozdobienia) i pastę curry.
Dodać pokrojone warzyw i
smażyć 2-3 minuty.
Pierś z kurczaka pokroić w
równą kostkę i dodać do smażonych warzyw w wooku.
Całość smażyć 2-3 minuty i podlać wodą, mlekiem kokosowym, sosem sojowym i
przecierem pomidorowym.
Gotować na dużym ogniu,
tak aby powstał odpowiednio gęsty sos.
W między czasie ugotować
ryż (około 17-18 minut od zimnej wody).
Pod koniec dodać do potrawki
sezam. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą.
Podawać z ryżem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz