środa, 11 lutego 2015

Kurczak z warzywami i ryżem



Potrawka z kurczaka i warzyw w sosie pomidorowo – kokosowym z ryżem 3 kolory od Sonko




Składniki – 2 porcje:

Pierś z kurczaka – 200g
Marchewka – 1 sztuka
Papryka czerwona – ½ sztuki
Papryka żółta – ½ sztuki
Sezam biały – 1 łyżka
Sezam czarny – 1 łyżeczka
Świeża kolendra – 1 pęczek
Papryczka chili – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Imbir – 1cm kawałek
Mleko kokosowe Tao Tao– 3-4 łyżki
Przecier pomidorowy – 2 łyżki
½ szklanki wody
Sól, 1 łyżka czerwonej pasty curry Tao Tao
Dodatkowo 200g ryżu trzy kolory +Sonko 
Olej sezamowy – 2 łyżki
Sos sojowy Tao Tao - 1 łyżka

Wykonanie:

Warzywa umyć, obrać i pokroić w cienkie paski.  
W wooku rozgrzać olej sezamowy i podsmażyć drobno posiekany czosnek, starty imbir i posiekaną papryczkę chili. Następnie dodać posiekaną kolendrę (pozostawić trochę do ozdobienia) i pastę curry.
Dodać pokrojone warzyw i smażyć 2-3 minuty.
Pierś z kurczaka pokroić w równą kostkę i dodać do smażonych warzyw w wooku.
Całość smażyć 2-3  minuty i podlać wodą, mlekiem kokosowym, sosem sojowym i przecierem pomidorowym.
Gotować na dużym ogniu, tak aby powstał odpowiednio gęsty sos.
W między czasie ugotować ryż (około 17-18 minut od zimnej wody).
Pod koniec dodać do potrawki sezam. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą.
Podawać z ryżem.

Smacznego