poniedziałek, 9 lutego 2015

Pieczone, kolorowe placki ziemniaczane z cielęciną


Placki ziemniaczane w 3 odsłonach: ziemniaczane z siemieniem lnianym, ziemniaczano - marchewkowe i ziemniaczano - buraczkowe.


Składniki:

Burak – 1 sztuka
Marchewka – 1 sztuka
Ziemniaki – 3 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Jajko – 2 sztuki
Siemię lniane – 3 łyżki
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Mąka pszenna – 2 łyżki
Czosnek – 3 ząbki
Sól, pieprz, natka pietruszki

Wykonanie:

Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, każde do osobnej miseczki. Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.
Ziemniaki mieszamy z siemieniem lnianym, jajkami i mąką. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i posiekaną natką pietruszki. Całość mieszamy i dodajemy 1/3 do marchewki i 1/3 do buraka. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopniu. Na papierze układamy placuszki o średnicy około 5 cm. Pieczemy w piekarniku około 25-30 minut, przewracając co 15 minut na drugą stronę.

Podajemy z sosem mięsno – warzywnym lub jogurtem naturalnym.


Cielęcina z papryką i marchewką w sosie pomidorowym.


Składniki:

Łopatka cielęca – 1/2 kg
Marchewka – 2 sztuki
Papryka – 1 sztuka
Cebula – ½ sztuki
Przecier pomidorowy – 1 szklanka
Czosnek – 2 ząbki
Ostra papryka, sól, pieprz
Olej rzepakowy

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie cielęcinę kroimy w kostkę około 1cm i dodajemy do cebulki. Całość podsmażamy około 3-4 minuty z dodatkiem szczypty ostrej papryki. Po tym czasie mięso zalewamy wodą (tak aby było przykryte) i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut. Gdy woda w większości odparuje należy dodać przecier pomidorowy i pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę. Całość doprawić do smaku czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu podlewając wodą i mieszając przez 1 godzinę.