Placki
ziemniaczane w 3 odsłonach: ziemniaczane z siemieniem lnianym, ziemniaczano -
marchewkowe i ziemniaczano - buraczkowe.
Składniki:
Burak
– 1 sztuka
Marchewka
– 1 sztuka
Ziemniaki
– 3 sztuki
Cebula
– 1 sztuka
Jajko
– 2 sztuki
Siemię
lniane – 3 łyżki
Mąka
ziemniaczana – 2 łyżki
Mąka
pszenna – 2 łyżki
Czosnek
– 3 ząbki
Sól,
pieprz, natka pietruszki
Wykonanie:
Warzywa
myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, każde do osobnej
miseczki. Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.
Ziemniaki
mieszamy z siemieniem lnianym, jajkami i mąką. Następnie dodajemy przeciśnięty
czosnek i posiekaną natką pietruszki. Całość mieszamy i dodajemy 1/3 do
marchewki i 1/3 do buraka. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik
rozgrzewamy do 180 stopniu. Na papierze układamy placuszki o średnicy około 5
cm. Pieczemy w piekarniku około 25-30 minut, przewracając co 15 minut na drugą
stronę.
Podajemy
z sosem mięsno – warzywnym lub jogurtem naturalnym.
Cielęcina
z papryką i marchewką w sosie pomidorowym.
Składniki:
Łopatka
cielęca – 1/2 kg
Marchewka
– 2 sztuki
Papryka
– 1 sztuka
Cebula
– ½ sztuki
Przecier
pomidorowy – 1 szklanka
Czosnek
– 2 ząbki
Ostra
papryka, sól, pieprz
Olej
rzepakowy
Wykonanie:
Cebulę
obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie
cielęcinę kroimy w kostkę około 1cm i dodajemy do cebulki. Całość podsmażamy
około 3-4 minuty z dodatkiem szczypty ostrej papryki. Po tym czasie mięso
zalewamy wodą (tak aby było przykryte) i gotujemy na małym ogniu około 15-20
minut. Gdy woda w większości odparuje należy dodać przecier pomidorowy i
pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę. Całość doprawić do smaku czosnkiem,
papryką, solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu, od
czasu do czasu podlewając wodą i mieszając przez 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz