czwartek, 28 maja 2015

Palak paneer czyli hinduski ser w sosie szpinakowym



Palak paneer 


Składniki:

Świeży szpinak w liściach – 300g
Pomidor malinowy – 1 sztuka
Ser paneer – 200g
Czosnek – 3 ząbki
Cebula – 1 sztuka
Masło klarowane
Jogurt grecki lub śmietana 9% tłuszczu
Sól, przyprawa chicken masala
Świeża kolendra

Wykonanie:

Szpinak dokładnie myjemy i suszymy.
Roztapiamy 2 łyżki masła klarowanego i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek i pomidora obranego ze skóry i pokrojonego.
Po pewnym czasie dodajemy posiekany szpinak i całość dusimy, aż odparuje woda ze szpinaku.
Ser paneer kroimy w kostkę i na osobnej patelni podsmażamy na 1 łyżce masła klarowanego, tak aby wydobyć z niego cały smak.
Podsmażony ser dodajemy do podduszonych warzyw. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą, przyprawą. Dodajemy 1 łyżkę jogurtu lub śmietany i świeżą kolendrę.
Podajemy z ryżem basmati lub plackami chapati.