Palak paneer
Składniki:
Świeży szpinak w liściach – 300g
Pomidor malinowy – 1 sztuka
Ser paneer – 200g
Czosnek – 3 ząbki
Cebula – 1 sztuka
Masło klarowane
Jogurt grecki lub śmietana 9%
tłuszczu
Sól, przyprawa chicken masala
Świeża kolendra
Wykonanie:
Szpinak dokładnie myjemy i
suszymy.
Roztapiamy 2 łyżki masła
klarowanego i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek i
pomidora obranego ze skóry i pokrojonego.
Po pewnym czasie dodajemy
posiekany szpinak i całość dusimy, aż odparuje woda ze szpinaku.
Ser paneer kroimy w kostkę i na
osobnej patelni podsmażamy na 1 łyżce masła klarowanego, tak aby wydobyć z
niego cały smak.
Podsmażony ser dodajemy do
podduszonych warzyw. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą, przyprawą.
Dodajemy 1 łyżkę jogurtu lub śmietany i świeżą kolendrę.
Podajemy z ryżem basmati lub
plackami chapati.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz