czwartek, 28 maja 2015

Hinduski kurczak

Butter chicken ze szpinakiem i pomidorami



Składniki:
4 udka kurczaka
8-10 ząbków czosnku
Imbir – 5cm korzeń
Jogurt naturalny – 1 kubeczek
Cebula – 5 sztuk
Masło – ½ kostki (można użyć mniej)
Śmietana 12% - 1 łyżka
Orzechy nerkowca – ½ szklanki
Pomidory malinowe – 2 sztuki
Szpinak świeży w liściach – 200g
Sól
Przyprawa butter chicken masala lub chicken masala



Wykonanie:

Udka kurczaka obieramy ze skóry i błonek. Dodajemy do nich starty 2.5 cm korzeń imbiru i 4-5 ząbków czosnku przeciśniętych. Solimy i dodajemy około 1- 2 łyżeczek przyprawy i jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy i marynujemy – im dłużej tym lepiej – najlepiej całą noc, ale minimum 5h.

Po tym czasie udka wyciągamy z marynaty i pieczemy pod przykryciem około 1 h – mięso musi być upieczone, ale nie wysuszone.

Studzimy mięso i obieramy na kawałki średniej wielkości.



Sos:

Masło roztapiamy i przysmażamy cebulę pokrojoną w krążki na złoty kolor – musi zmięknąć. Następnie dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i starty imbir. Krótko podsmażamy i dodajemy niecałą łyżeczkę przyprawy. Całość miksujemy na gładką masę.

Następnie miksujemy nerkowce, mieszamy z cebulą i mięsem.

Szpinak podsmażamy na 1 łyżce masła klarowanego, tak długo, aż woda odparuje. Następnie dodajemy obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę pomidora i całość dusimy. Mieszamy z pozostałym sosem, śmietaną i wodą, jeżeli jest taka konieczność – sos musi mieć odpowiednią konsystencję.

Całość doprawiamy solą i przyprawą – ostrożnie!!!

Do sosu można dodać posiekaną świeżą kolendrę.

Jeśli zamiast udek kurczaka używa się piersi, to przed marynowaniem warto pokroić w większą kostkę ( nie może być za mała). Następnie po marynowaniu podsmażyć na maśle klarowanym – dosłownie kilka sekund – w środku mięso powinno być surowe i wymieszać z sosem. Całość dusić, aż mięso dojdzie – około 15-20 minut.