niedziela, 10 maja 2015

Bajgle na niedzielne leniwe śniadanie

Bajgle pszenno – żytnie




Składniki:

Mąka pszenna – 500g
Mąka żytnia – 100g
Drożdże – 10g
Olej rzepakowy – 2 łyżki
Cukier – szczypta
Sól – 1 łyżeczka
Woda
Jajko – 1 sztuka
Czarnuszka

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody z cukrem i solą. Mąkę przesiać i połączyć z wodą, olejem i drożdżami. Dodać sól i wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde należy dolać wody. Ciasto powinno się wyrabiać tak długo, aż będzie „odchodzić od ręki”. Aby ułatwić sobie pracę, można skorzystać z robota kuchennego.
Wyrobione ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie uformować z ciasta bajgle i pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny (pod przykryciem).
Po pół godzinie zagotować w garnku wodę (można ją delikatnie osolić). Na gotującą wodę wrzucać bajgle i gotować po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie bajgle odłożyć na folię aluminiową, aby usunąć nadmiar wody.
Bajgle posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.