Bajgle pszenno – żytnie
Składniki:
Mąka pszenna – 500g
Mąka żytnia – 100g
Drożdże – 10g
Olej rzepakowy – 2 łyżki
Cukier – szczypta
Sól – 1 łyżeczka
Woda
Jajko – 1 sztuka
Czarnuszka
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 1 szklance
ciepłej wody z cukrem i solą. Mąkę przesiać i połączyć z wodą, olejem i
drożdżami. Dodać sól i wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde należy
dolać wody. Ciasto powinno się wyrabiać tak długo, aż będzie „odchodzić od ręki”.
Aby ułatwić sobie pracę, można skorzystać z robota kuchennego.
Wyrobione ciasto odstawić na pół
godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie uformować z ciasta
bajgle i pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny (pod przykryciem).
Po pół godzinie zagotować w
garnku wodę (można ją delikatnie osolić). Na gotującą wodę wrzucać bajgle i
gotować po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie bajgle odłożyć na folię
aluminiową, aby usunąć nadmiar wody.
Bajgle posmarować rozkłóconym
jajkiem i posypać czarnuszką. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz